ani v týchto ťažkých časoch sme nezaháľali a pripravili sme pre vás výber najlepších reštaurácií a šéfkuchárov Slovenska a tiež veľa zaujímavých rozhovorov či tipov na gurmánske výlety. COVID-19 nám však všetkým urobil škrt cez rozpočet. A netýka sa to iba cestovania a možnosti navštevovať svoje obľúbené destinácie po celom svete, pandémia sa výrazne dotkla aj gastronómie. Veľa reštaurácií bolo nútených zavrieť, čo malo za následok prepúšťanie zamestnancov, veľké výpadky v tržbách a tiež zastavenie odberu potravín od ich farmárov a pestovateľov. Reštart bol veľmi náročný a nie všetci opäť otvorili. A mnoho reštaurácií sa už nikdy nevráti do fungovania spred korony. V hlavnom rozhovore tohto čísla si môžete prečítať, ako sa na túto situáciu pozerá jeden z najrešpektovanejších šéfkuchárov sveta Massimo Bottura. Kuchári a reštaurácie si budú musieť nájsť nové spôsoby, ako zaujať a ako komunikovať so svojimi hosťami.
Verím, že koronakríza môže byť impulzom pre zlepšenie služieb v našich reštauráciách, ktoré sa boria s množstvom problémov cez nezmyselné zákony či predpisy až po nedostatok kvalifikovaného personálu. Stále je to nakoniec o láske k svojej práci a ochote a snahe sa zlepšovať. Neváhajte preto, milí reštauratéri, investovať do svojich zamestnancov, pretože známy slogan hotelierov znie: Spokojný zamestnanec = spokojný hosť.
A naopak, my hostia buďme zase ohľaduplnejší a rešpektujme ťažkú prácu v službách a v cestovnom ruchu, pretože je skutočne nesmierne náročné vyhovieť všetkým požiadavkám hostí. Verte mi, sám som veľa rokov pracoval v tejto brandži a teraz vždy rád ocením kvalitné služby a snahu o inovácie.
Pekné a gurmánske zážitky na Slovensku vám želám, priatelia gurmáni.